Hypotheken in opmars, wat is de impact op de bouwproductie?

16.8.2017
In onze analyse van cijfers van de eerste 6 maanden van 2017, zien we dat er in totaal 4% meer hypotheken zijn verleend ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging is vooral te wijten aan een verhoging in leningen voor de aankoop van een bestaande woning en in mindere mate voor de nieuwbouw.
Het is niet verwonderlijk dat net in deze twee onderdelen een stijgende lijn merkbaar is. We zagen het voorbije jaar al een sterke stijging van vergunningen voor de nieuwbouw. Aangezien een groot deel van die vergunningen door projectontwikkelaars zijn aangevraagd, resulteren die in een latere fase in hypothecaire leningen, nl. wanneer de appartementen/ woningen door de particulier effectief worden aangekocht.
Belangrijk is dus om goed te beseffen dat deze stijging in leningen zich niet gaat vertalen in een toename van de bouwproductie, want deze heeft reeds plaats gevonden.
Binnen het renovatiesegment zien we daarentegen een daling in de hypotheken. Wel interessant om zien is dat het gemiddelde bedrag van deze hypotheken sinds begin dit jaar hoger liggen, nl. 44.500€ ipv 42.500€ in 2016. Een mogelijke verklaring hiervoor zou de totaalrenovatie premieregeling van de Vlaamse overheid kunnen zijn. De combinatie van werken resulteert in een interessantere premie maar uiteraard ook een hogere totale kostprijs.

Interesse in een gedetailleerd overzicht? Voor slechts 495€ per jaar ontvangt u ons maandelijkse PreviewConstruct rapport.

Download onderaan een DEMO

Contacteer ons  
 
Belg besteedt gemiddeld 12.700 € aan renovatiewerken
Ons maandelijks rapport PreviewConstruct in een nieuw jasje
Ons maandelijks rapport PreviewConstruct in een nieuw jasje