De 5 meest opvallende bevindingen over de Belgische renovatiemarkt

10.5.2017
Niemand onderkent nog het belang van de renovatiesector. De markt is zo uitgebreid in mogelijkheden maar ook in potentieel. Voor vele producten is de afzet in de renovatiemarkt dubbel zo groot (of zelfs groter) dan de nieuwbouwmarkt. Toch is dit segment nog onbekend terrein en zijn er nog vele blinde vlekken over.
Als marketingbureau voor de bouwsector onderzoekt Essencia jaarlijks de gebeurtenissen op de renovatiemarkt door een grootschalig onderzoek bij de consument. Hamvraag : Wat heeft u het afgelopen jaar allemaal veranderd, uitgevoerd of hersteld in uw woning? En daarnaast gaan we dieper in op tal van andere aspecten.

De top 5 opvallende bevindingen:
  1. Steeds meer mensen breiden de bestaande woning uit met extra woonruimte door bij te bouwen of door een veranda te plaatsen.
    Hierop zaten we te wachten. Na de boost op de vastgoedmarkt sinds eind 2014 kon deze trend niet achterblijven. Maar u bent nog niet te laat. Ook de komende jaren zien we dit als een groeifactor.
  2. Nog niet 1 op 5 van de mensen die iets aan hun woning renoveerden of herstelden vroeg hiervoor een vergunning aan. Het potentieel van de renovatiemarkt is dan ook veel groter dan de vergunde renovaties. Uit de cijfers van FOD Economie zien we duidelijk dat de afgeleverde vergunningen voor een renovatie de laatste jaren stagneren of zelfs dalende zijn.
  3. Slechts 4% komt in contact met een architect voor de werken. Hoe belangrijk is de architect dan voor uw product? Wie zijn de andere partijen die de renoveerder beïnvloedt bij zijn keuze van materialen? Wie en waar worden de materialen aangekocht? Hoe evolueert het online aankoopgedrag van bouwmaterialen?
  4. 12% van de mensen die hun dakbedekking (ver)nieuwde deed dit binnen de eerste 2 jaar na aankoop van de woning
  5. 62% van alle huiseigenaren geven aan in de loop van de komende 3 jaar nog renovatieplannen te hebben.
 
Sinds 2012 voert Essencia een jaarlijks renovatieonderzoek uit. Deze waardevolle data gekoppeld aan onze jaren ervaring binnen de bouwsector bieden u een unieke kans om nieuwe inzichten te verwerven. Onze rapportages worden specifiek toegespitst op uw domein. Je krijgt onder andere antwoorden op vragen zoals:

- Welk werken voert een koper van een woning uit ?
- Wie is de verbouwer naar socio-demografisch profiel ? 
- Gaat de verbouwer lenen voor de werken?
- Uit welke werken bestaat een gemiddelde verbouwing ?
- Wie profiteerde reeds van subsidies voor uitgevoerde werken ?
- Zijn alle daken nu reeds geïsoleerd ?
- Welke renoveerders investeerden in alternatieve energie ?
- Welke werken staan er nog op de planning ?
 
Uw eerste stap zit in het stellen van de vraag aan Essencia. Contacteer ons.
 
Beyond2020
Beyond2020
De Standaard en HLN doen beroep op Bieke Gepts
De Standaard en HLN doen beroep op Bieke Gepts

Gerelateerde nieuwsberichten

Beyond2020

11.2.2020

Resultaten doctoraatsstudie over de Vlaamse renovatiegraad