3% meer bouwprojecten in 2017

15.1.2018
Volgens Preview Construct, een maandelijks rapport dat de bouwconjunctuur binnen de residentiële en niet-residentiële bouwsegmenten analyseert, is 2017 afgesloten met 3% meer gerealiseerde bouwprojecten dan in 2016.

De positieve balans is uitsluitend te danken aan de toename van nieuwe residentiële gebouwen, die om de 2 jaar een enorme boost krijgen door de verstrenging van energiereglementering. De vergunde renovatiemarkt legt een negatief parcours voor. De grote, totaalrenovatieprojecten worden uitgesteld. Financiële mogelijkheden lijken aan de basis te liggen. De verleende hypotheken voor een renovatie zijn eveneens afgenomen. Dit is zonder rekening te houden met de niet-vergunde renovaties; die toch 85% van het geheel uitmaken en waarvoor vaak geen lening nodig is. Het gaat dan ook om kleinere, adhoc werken. De niet-residentiële gebouwen blijven ondanks het herstellend economisch kader haperen. Projecten in cultuur, entertainment en persoonsverzorging worden wel meer aangevraagd, maar met hun lange doorlooptijd wegen ze nog niet positief door in de balans van 2017.
 
Een nieuw jaar betekent ook opnieuw vooruit kijken. De eerste Preview Construct van 2018 bundelt de beschikbare economisch en bouwconjuncturele parameters en beschrijft de marktprognoses tot 2020.

Interesse in een rapport of abonnement? Klik hier.
 
7% meer vergund volume niet-residentiële gebouwen

Gerelateerde nieuwsberichten